Acupunctuur en kruiden geneeswijze praktijk Zhong Long
Praktijk voor acupunctuur en kruiden geneeswijze Zhong Long

Behandeling van onvruchtbaarheid

We hebben veel ervaring met het behandelen van onvruchtbaarheid met acupunctuur en chinese kruiden. Zowel voor stellen die zich net bewust worden van hun kinderwens, maar ook bij stellen waar westerse behandelmethoden geen resultaat bieden. Voor vrouwen die de behandeling lang genoeg voortzetten (9 maanden)is onze score rond de 80 % zwangerschappen.
De laatste jaren behandelen we ook vrouwen met een kinderwens en endometriose, en halen ook daar goede behandelresultaten.
Het is geen probleem acupunctuur en kruiden eventueel te gebruiken in combinatie met IUI, IVF of ICSI behandeling. We hebben veel ervaring met die combinatie, en kunnen deze ook effectiever maken.

Meer over behandeling van onvruchtbaarheid

Er zijn steeds meer stellen die ongewild kinderloos blijven. Vaak kan de westerse geneeskunde daarvoor geen oorzaak aangeven: de zogenoemde onbegrepen infertiliteit. De Chinese geneeswijze kijkt op een andere manier tegen dit soort situaties aan, en heeft over het algemeen wel een verklaring voor wat er aan de hand is. Juist omdat ze een model hebben dat de verschillende aspecten van zwangerschap beschrijft ben je met acupunctuur en Chinese kruiden in veel gevallen in staat een zwangerschap tot stand te brengen.

De Chinese geneeswijze beschrijft de werking van het menselijk lichaam door er van buitenaf naar te kijken. Dat leidt tot een andere beschrijving als die van de westerse geneeskunde. Op gebied van gynaecologie en vruchtbaarheid gebruiken ze al eeuwen een model dat in feite de hormonale regulering van de eierstokken door de hypofyse beschrijft. De geschiedenis kent een aantal beroemde Chinese artsen die zich met gynaecologie bezig hielden. Een voorbeeld daarvan is Sun Si Miao (581682).
Voor de aspecten in de lijst hieronder heeft de Chinese geneeskunde een eigen beschrijving en behandelstrategie. Natuurlijk is het een overlappende beschrijving (bv hormonale regulering - dikte baarmoederslijmvlies), maar vanuit Chinese geneeswijze gezien kunnen het andere (gerelateerde) situaties zijn.

Hoe het er in een individuele situatie voorstaat is in principe altijd af te leiden uit het achterliggende verhaal, uit de kenmerken van de cyclus en uit tong- en polsdiagnose.

Behandeling
Behandeling vindt plaats met kruiden en acupunctuur (1-2x per maand) of alleen met acupunctuur (3-4x per maand). Mijns inziens is het het beste bij een kinderwens te beginnen met Chinese geneeswijze. Het is geen probleem om samen te werken met een ziekenhuis of infertiliteitskliniek. Alle TCM therapeuten doen een module westers medische basiskennis en kunnen westerse behandeling vertalen naar hun eigen vakgebied. Degenen die gespecialiseerd zijn op gebied van gynaecologie kunnen er voor zorgen dat bij gecombineerde behandeling de chinese behandeling een aanvulling is op de westerse behandeling. Dat blijkt ook uit de succes cijfers.

Een aantal infertiliteitsklinieken raden het gebruik van kruiden af. De argumenten daarvoor laten echter zien dat ze slecht geinformeerd zijn. Op de site van de SBTCG wordt de veiligheid van chinese kruiden uitgebreid besproken en onderbouwd met argumenten.

Onderzoek naar behandelresultaten
Bij Zhong Long hebben we onderzoek gedaan naar het behandelresultaat van kruiden en acupunctuur bij onvruchtbaarheid: behandelresultaten onvruchtbaarheid. Het gaat om een relatief kleine groep. We zijn bezig met een vergelijkbaar onderzoek over de behandelresultaten van de afgelopen jaren en zullen dit op korte termijn op de site publiceren.
Bij situaties als endometriose, PCOS, overgewicht, leeftijd boven 40 jaar of lage AMH is zwangerschap ook met Chinese geneeskunde moeilijker te bereiken. Daarnaast zijn er situaties die ook voor ons onder de noemer onbegrepen infertiliteit vallen. Ondanks dat je een diagnose kunt stellen, en de situatie kunt verbeteren wordt iemand niet zwanger.
Van de ene kant is het belangrijk om de behandeling lang genoeg vol te houden, van de andere kant wil je als therapeut niet onnodig of zinloos behandelen. Natuurlijk mag U van ons verwachten dat we aangeven als behandeling niet zinvol is. Als u er zelf twijfels over heeft vraag gerust om onze mening of een second opinion bij een gespecialiseerde therapeut.

Gynaecologische klachten

praktijkervaringMenstruatieklachten
praktijkervaringOvergangsklachten
praktijkervaringKinderwens, zwanger worden, onvruchtbaarheid
praktijkervaringVervroegde overgang
praktijkervaringLichen Sclerosus
onderzoekEndometriose

Dermatologische klachten

onderzoekPsoriasis:Overzicht klinisch onderzoek
onderzoekAcne
onderzoekAtopisch Eczeem
praktijkervaringEpidermolysis bullosa; casus
praktijkervaringSchimmelnagels

Overige aandoeningen

onderzoekCorona virus
praktijkervaringChronische blaasontsteking
praktijkervaringHoogteziekte
praktijkervaringGezond Oud worden
praktijkervaringHooikoorts
praktijkervaringSinusitis
onderzoekGriep
praktijkervaringFibromyalgie
praktijkervaringCarpaaltunnel syndroom/ Tenniselleboog
praktijkervaringIgA nefropathie
onderzoekADHD; chinese kruiden als alternatief voor Ritalin?
praktijkervaringBehandeling van huisdieren
onderzoekWHO lijst