Acupunctuur en kruiden geneeswijze praktijk Zhong Long
Praktijk voor acupunctuur en kruiden geneeswijze Zhong Long

Schimmelnagels

Schimmelnagels of Tinea unguium ontstaat wanneer specifieke schimmels (Trichophyton mentagrophytes of Trichophyton rubrum) in de ruimte tussen nagel en nagelbed indringen. De schimmels leven van keratine (dode huidcellen) en veroorzaken verkleuring van de nagel. De aandoening komt bij 20-25 % van de wereldbevolking voor en is in vrijwel alle gevallen vooral een cosmetische aandoening en blijft de infectie beperkt tot het externe [1]. Net als andere micro-organismen komen schimmels voor op en in onze lichamen. Zo leven we in symbiose met schimmels en bacterien in onze darmen. Problemen ontstaan als de hoeveelheid van deze microorganismen groeit en niet meer onder controle is van het lichaam. Normaliter reguleert ons immuunsysteem dat perfect. Als de infiltratie in de nagel verder gaat ontstaan vaak situaties als ontstoken nagelriemen of diepere huidinfecties. Dat is zichtbaar door rode verkleuring van de huid rond de nagelinzet.

De behandelingresultaten van schimmelinfectie van de nagels zijn nogal wisselend. Externe methodes als schimmeldodende middelen of laserbehandelingen kunnen in de beginstadia effectief zijn. Interne methodes (het innemen van schimmeldodende middelen gedurende minimaal drie maanden) heeft ernstige gevolgen voor de spijsvertering. Ook de darmflora die essentieel is voor goede vertering gaat dood. Het wordt daarom door huiartsen afgeraden.

Behandeling van hardnekkige schimmelnagels met Chinese geneeskunde

In de Chinese geneeskunde zijn er verschillende oorzaken aan te wijzen waarom schimmelnagels niet reageren op externe behandeling:

1. onvoldoende werkend immuunsysteem. Als het immuunsysteem (long wei qi leegte, milt qi leegte, yin leegte) onvoldoende werkt is de afweer tegen schimmels minder. Het alleen van buiten weghalen van een infectie heeft dan minder zin omdat niets aan de onderliggende oorzaak wordt gedaan. Met een combinatie van kruiden werken we aan het versterken van het immuunsysteem en voegen daarnaast kruiden toe die schimmeldodend werken.

2. verminderde doorbloeding van de tenen en/of benen. Onafhankelijk van de werking van het immuunsysteem kan het ook zijn dat de doorbloeding van de benen en voeten niet optimaal is. Dat kan bijvoorbeeld zijn door vocht in de benen, door aderverkalking of door beschadiging van de bloedvaten (bij diabetes).

Aan beide situaties is met kruidengeneeskunde zeker wat te doen. De samenstelling van de kruiden wordt specifiek afgestemd op uw situatie, en we passen de samenstelling aan als er door de schimmeldodende kruiden spijsverteringsklachten ontstaan. Chinese kruidengeneeskunde is daarin vele malen diverser en flexibeler als westerse geneeskunde. Naast behandeling van binnenuit met kruiden werken we ook van buitenaf om de schimmelinfectie te bestrijden. Essentieel daarbij is dat het gebruikte middel (teatree olie) op de juiste plaats komt (de nagelwortel). Daarvoor is het nodig de nagels zover mogelijk te verwijderen. We besteden dat deel van de behandeling uit aan een lokale pedicure.

Behandelplan

Hoe ziet de totale behandeling er uit?

[1] Severe Dermatophytosis and Acquired or Innate Immunodeficiency: A Review

Gynaecologische klachten

praktijkervaringMenstruatieklachten
praktijkervaringOvergangsklachten
praktijkervaringKinderwens, zwanger worden, onvruchtbaarheid
praktijkervaringVervroegde overgang
praktijkervaringLichen Sclerosus
onderzoekEndometriose

Dermatologische klachten

onderzoekPsoriasis:Overzicht klinisch onderzoek
onderzoekAcne
onderzoekAtopisch Eczeem
praktijkervaringEpidermolysis bullosa; casus
praktijkervaringSchimmelnagels

Overige aandoeningen

onderzoekCorona virus
praktijkervaringChronische blaasontsteking
praktijkervaringHoogteziekte
praktijkervaringGezond Oud worden
praktijkervaringHooikoorts
praktijkervaringSinusitis
onderzoekGriep
praktijkervaringFibromyalgie
praktijkervaringCarpaaltunnel syndroom/ Tenniselleboog
praktijkervaringIgA nefropathie
onderzoekADHD; chinese kruiden als alternatief voor Ritalin?
praktijkervaringBehandeling van huisdieren
onderzoekWHO lijst