Acupunctuur en kruiden geneeswijze praktijk Zhong Long
Praktijk voor acupunctuur en kruiden geneeswijze Zhong Long

Behandeling van Chronische blaasontsteking met chinese geneeskunde

Een jaar of 10 geleden behandelde ik een patiente met chronische blaasontsteking. Ze had er erg veel last van, kreeg anti-biotica van de huisarts, maar dat werkte onvoldoende. Nou kent blaasontsteking een zeer uitgebreide en diverse differentiaal diagnose in de Chinese geneeskunde (differentiaal diagnose: de verschillende situaties die van belang zouden kunnen zijn). Allereerst natuurlijk een infectie (meestal damphitte, maar dampkou komt ook voor), stress gerelateerd waardoor het uitplassen niet goed gaat, nierstenen of gruis, te weinig nier energie (yin en/of yang). In veel gevallen speelt een combinatie van die factoren. Om resultaat te hebben met behandeling moet je alle aspecten in de juiste mate aanpakken. In de bovenstaande situatie lukte dat onvoldoende en we besloten om de behandeling te stoppen.
De diversiteit aan betrokken syndromen zorgt er ook voor dat wat voor de een werkt, voor de ander niet werkt. Sommige patienten hebben baat bij vitamine C of cranberry, anderen hebben baat bij D-mannose, in een enkel geval werkt ook een langdurige anti-biotica kuur.

Als therapeut is het frustrerend als je iemand niet kunt helpen en loop je vervolgens een beetje met een boog om dergelijke aandoeningen heen.
Een half jaar geleden meldde zich een patiente die door werd verwezen door een collega. Ik besloot nog eens mijn best te doen en bestudeerde Tietao Deng "Practical diagnosis" en "the Practice of Chinese Medicine" van Maciocia die beide de differentiaal diagnose uitgebreid beschrijven. Door behandeling met kruiden werden de klachten in 2 maanden geleidelijk minder en waren na 3 maanden weg. Naast kruiden hebben we gezamelijk levensstijl en voeding aangepast. In de 3 maanden daarna is er geen terugval geweest. (Bij blaasontstekingen zie je vaker tijdelijk chronische situaties die daarna niet meer terugkomen). Met kruiden hebben we ingezet op alle verschillende aspecten die in deze situatie speelden waarbij we kleine aanpassingen in de formule deden als daar aanleiding toe was. Belangrijk was ook om de behandeling lang genoeg vol te houden in een voldoende hoge dosering. Geen reden dus om nog langer met chronische blaasontstekingen te blijven zitten.

Voor gewone blaasontstekingen kunnen we ook wat doen, maar mijn ervaring is dat een anti-biotica kuur in dergelijke gevallen sneller en effectiever werkt (als natuurlijk een infectie in de urine kan worden aangetoond).

Gynaecologische klachten

praktijkervaringMenstruatieklachten
praktijkervaringOvergangsklachten
praktijkervaringKinderwens, zwanger worden, onvruchtbaarheid
praktijkervaringVervroegde overgang
praktijkervaringLichen Sclerosus
onderzoekEndometriose

Dermatologische klachten

onderzoekPsoriasis:Overzicht klinisch onderzoek
onderzoekAcne
onderzoekAtopisch Eczeem
praktijkervaringEpidermolysis bullosa; casus
praktijkervaringSchimmelnagels

Overige aandoeningen

onderzoekCorona virus
praktijkervaringChronische blaasontsteking
praktijkervaringHoogteziekte
praktijkervaringHooikoorts
praktijkervaringSinusitis
praktijkervaringFibromyalgie
praktijkervaringCarpaaltunnel syndroom/ Tenniselleboog
praktijkervaringIgA nefropathie
onderzoekADHD; chinese kruiden als alternatief voor Ritalin?
praktijkervaringBehandeling van huisdieren
onderzoekWHO lijst