Acupunctuur en kruiden geneeswijze praktijk Zhong Long
Praktijk voor acupunctuur en kruiden geneeswijze Zhong Long

Carpaal tunnel syndroom en acupunctuur

Alternatieve behandeling met acupunctuur en massage is een veilige methode om carpaal tunnel syndroom op te lossen. Meestal zijn 4 behandelingen voldoende.
Chinezen stellen dat de lever de zenuwen en pezen voedt. Dat heeft 2 aspecten: bij een tekort aan yinne energie van de lever drogen de pezen uit. Bij een teveel carpaaltunnelsyndroom acupunctuur aan yange energie van de lever zijn de spieren te gespannen. Dit zorgt voor een overbelasting die zich vooral uit op de pezen omdat die het minst sterk doorbloed zijn. Dit laatste wordt repetitive strain injury (RSI) genoemd. In de meeste gevallen komt het gebrek aan Yin en het teveel aan Yang gecombineerd voor. In principe gaat dat op voor alle pees problemen; zoals bijvoorbeeld tennis- en golf ellebogen.

Het gebrek aan yin is vaak te wijten aan eenzijdige voedingsgewoonten (bijvoorbeeld vegetariers) of een hormonale verandering (zwangerschap of menopauze). Het teveel aan Yang is het gevolg van spanning en stress. Behandeling werkt op termijn alleen als je aandacht besteed aan beide aspecten. Het gebrek aan Yin op de lange termijn is te verhelpen door aandacht te besteden aan voedings- en leefgewoonten. Om de problemen op korte termijn te verhelpen gebruiken we chinese kruiden die lever bloed voeden, maar de ervaring leert dat een tijdelijke hoge dosering vitamine B net zo snel werkt, maar bovendien goedkoper is. De totale kosten bedragen 170-250 euro.

Het teveel aan Yang lossen we op door lichaamsacupunctuur te doen. Daarnaast masseren en prikken we locaal. Juist de combinatie van massage (Tuina) en acupunctuur is erg effectief. De acupunctuur die we gebruiken is de oude Chinese variant van 'dry needling'. Hierbij prikken we in de zgn tendinomusculaire meridianen. De manipulatietechnieken zijn veel uitgebreider als bij dry needling. Door het verbeteren van de doorbloeding herstelt het weefsel sneller, en komen de voeding ook op de plek waar hij nodig is. Op deze manier ondersteunen de 2 aspecten van de behandeling elkaar. Na de 1e behandeling is de pijn al veel minder; na 3-4 behandelingen is hij zo goed als weg.

De westerse geneeskunde probeert over het algemeen om de ontsteking te onderdrukken door injecties met corticostero´den. Bekeken vanuit de chinese geneeskunde lost dit het probleem niet op. Vaak moet de behandeling herhaalt worden. Als dat ook niet werkt wordt er geopereerd. Dat haalt de pijn wel weg, maar lost het eigenlijke probleem net zo min op. Peesproblemen met dezelfde oorsprong kunnen op die manier ook op andere plaatsen ontstaan. Bovendien zijn corticostero´de injecties en operaties invasieve ingrepen, en kunnen makkelijker complicaties ontstaan. Afgaande op mijn gebrekkige begrip van DBC codes zijn de kosten voor een operatie iets lager dan de kosten voor chinese behandeling. Een compleet behandeltraject (eerst injecties, dan operatie) is voor zover ik begrijp duurder. Gezien de kosten en mogelijke complicaties lijkt het me zinvoller om carpaal tunnel syndroom in eerste instantie met chinese geneeskunde te behandelen.

Gynaecologische klachten

praktijkervaringMenstruatieklachten
praktijkervaringOvergangsklachten
praktijkervaringKinderwens, zwanger worden, onvruchtbaarheid
praktijkervaringVervroegde overgang
praktijkervaringLichen Sclerosus
onderzoekEndometriose

Dermatologische klachten

onderzoekPsoriasis:Overzicht klinisch onderzoek
onderzoekAcne
onderzoekAtopisch Eczeem
praktijkervaringEpidermolysis bullosa; casus
praktijkervaringSchimmelnagels

Overige aandoeningen

onderzoekCorona virus
praktijkervaringChronische blaasontsteking
praktijkervaringHoogteziekte
praktijkervaringGezond Oud worden
praktijkervaringHooikoorts
praktijkervaringSinusitis
onderzoekGriep
praktijkervaringFibromyalgie
praktijkervaringCarpaaltunnel syndroom/ Tenniselleboog
praktijkervaringIgA nefropathie
onderzoekADHD; chinese kruiden als alternatief voor Ritalin?
praktijkervaringBehandeling van huisdieren
onderzoekWHO lijst