Acupunctuur en kruiden geneeswijze praktijk Zhong Long
Praktijk voor acupunctuur en kruiden geneeswijze Zhong Long

Voeding

is wel een van de meest belangrijke aspecten van leefwijze. We leven in een maatschappij die ook op gebied van voedsel erg geindustrialiseerd is. Informatie over voeding spreekt elkaar vaak tegen. De Chinese manier van denken is uitermate geschikt die elkaar tegensprekende informatie in perspectief te krijgen.
Om te beginnen wil ik een aantal aspecten rond voeding bespreken die voor alle situaties gelden:

Eet naar het seizoen Probeer zo veel mogelijk dat te eten wat er in het seizoen geoogst wordt.

Eet naar het klimaat Je lichaam is gewend aan het klimaat waarin je bent opgegroeid. Daar hoort ook een specifiek voedingspatroon bij. Pittige kruiden eten waardoor je gaat transpireren is voor ons klimaat niet goed, zeker niet in de winter.

Eet zoveel mogelijk natuurlijke verse producten Aan bewerkte of verpakte voedingsmiddelen zijn vaak stoffen toegevoegd om het langer houdbaar te maken, of andere eigenschappen te verbeteren (kleur/ smaak). Een voorbeeld: aan voorgesneden, verpakte groenten zijn over het algemeen anti-schimmelmiddelen toegevoegd om het langer houdbaar te maken. Deze hebben ook invloed op je darmflora en de werking van je spijsvertering.

Drink minstens 1,5 liter water per dag Water is het eigenlijk het medium waarmee we leven. Als we er te weinig van hebben (intern) dan functioneren onze lichaamsprocessen niet optimaal. Thee, koffie en frisdranken tellen niet mee omdat ze vochtafdrijvend werken.

Als je in de winkel staat: gebruik je verstand. Er is de laatste jaren veel aandacht voor de kwaliteit van voeding. De uitdrukking: goede kwaliteit voor een lage prijs moet je over het algemeen met een korrel zout nemen. Tegenwoordig is er genoeg informatie op internet te vinden over voeding (en medicijnen) om je te informeren. En als ergens veel discussie over is, is het waarschijnlijk dat er in ieder geval iets van klopt.

Melk en melkproducten. Koemelk is uitgevonden voor kalveren. Die hebben 4 magen om in staat te zijn gras te verteren. Mensen hebben maar 1 maag en zijn nauwelijks in staat melk te verteren (met name de melkvetten). Om die reden geldt voor de meeste mensen dat gebruik van melk en melkproducten slijmvormend werkt. In China (waar van oorsprong) kinderen geen koemelk gebruiken komt dan ook nauwelijks middenoorontsteking voor bij kinderen. In vrijwel alle gevallen geldt dat het beter is melkproducten te laten staan

Salades en rauwe groenten. De celwanden van groente en fruit bevat cellulose. Het kost het lichaam veel energie om dat af te breken om bij de voedingsstoffen te komen. Chinesen zeggen daarom dat rauwe groente en fruit een koude energetica hebben. Rauwe groentes eten als je het altijd warm hebt, of in de zomer is geen probleem. Als je echter vooral kouwelijk bent dan is het beter de groentes die je in een salade doet even te blancheren.

Suiker. Voor schadelijke effecten van suiker gebruik is de laatste tijd steeds meer aandacht. Probeer zo min mogelijk geraffineerde suikers te gebruiken. Als je behoefte hebt aan iets zoets pak dan fruit, gedroogd fruit, noten of een kopje bouillon

Plezier in eten . Als je eet is het beter om daar alle aandacht voor te hebben. Dus geen TV kijken, boeken/ krant lezen en geen moeilijke gesprekken voeren.
Van de andere kant: een dictatoriaal voedingsregime (omdat het zo "gezond" is) werkt eveneens averechts. Probeer een middenweg te zoeken

Eet gevarieerd. Door gevarieerd te eten zorg je ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Als je maar een beperkt aantal dingen lekker vind: probeer elke maand eens iets zo klaar te maken dat je het leert eten.
Dat gevarieerd eten belangrijk is blijkt uit het volgende voorbeeld: een mevrouw met opvliegers leek niet te reageren op behandeling met kruiden. Bij verdere navraag bleek ze elke dag een pot sterrenmix thee te drinken. Sterrenmix bevat vooral verwarmende kruiden, en deze werken tegen de behandeling in. Door over te schakelen op munt thee (met een koelende werking) werkten de kruiden wel.

Chinese voedingsleer verschilt enigzins van westerse voedingsleer. Een makkelijk te lezen en praktisch boek is: 5 elementenkookboek van Barbara Temella

Meer over gezonde voeding (wordt nog uitgewerkt)

Afvallen

Als je plotseling je voedingspatroon aanpast is dat voor je lichaam een reden tot alarm. Helemaal als je ook minder gaat eten. Je lichaam stelt zich in op een hongersnood en gaat vet opslaan. Het is veel beter om je voedingspatroon geleidelijk aan te passen, en door wel genoeg, maar vooral anders te eten (minimaal koolhydraten, wel vlees/ vis en groente. Natuurlijk moet je dat combineren met voldoende inspanning, en met het in balans brengen van emoties. Verkeerd eetgedrag is in vrijwel alle gevallen het gevolg van verstoorde emoties. Wondermiddeltjes, acupunctuur, heftige dieten hebben slechts een kortdurend effect en maken de uiteindelijke situatie erger. Veel problemen rond voeding zijn gerelateerd aan emotie. Dit bespreken we bij Rust en ontspanning en Bu Ming.


Bij Zhong Long maken we gebruik van: