Acupunctuur en kruiden geneeswijze praktijk Zhong Long
Praktijk voor acupunctuur en kruiden geneeswijze Zhong Long

Een nieuw bloedanalyse apparaat voor Zhong Long

In de vakliteratuur is het nodige te doen over leverproblemen die mogelijk ontstaan als gevolg van chinese kruiden. Een klein aantal kruiden zijn 'verdacht', het probleem is echter dat ze maar bij een klein deel van de patienten problemen geven, en dat het mechanisme daarvan onduidelijk is.

reflotron bloedanalyse Dergelijke problemen komen naar verwachting alleen voor bij gebruik van ruwe kruiden in hoge doseringen (90 tot 200 gram per dag). In 10 jaar ervaring met het van gebruik van granulaten en hydrofiel concentraten is me nooit iets opgevallen van lever gerelateerde problemen. Waarschijnlijk omdat de dosering van deze toedieningsvormen veel lager ligt dan die van ruwe kruiden. De standaard dagdosering is 6 gram; wat equivalent is met ongeveer 36 gram ruwe kruiden. We overwegen om een onderzoek te starten om het ontstaan van verhoogde leverenzymen als gevolg van gebruik van granulaten of hydrofiel concentraten in kaart te brengen en uit te sluiten.

Mazin Al'khafadji; een bekende TCM dermatoloog uit Engeland adviseert de patienten die behandeld worden met ruwe kruiden in hoge doseringen volgens een protocol te monitoren. In een onderzoek dat hij deed onderzocht hij het effect van ruwe kruiden op 1265 patienten. Hij ontdekte dat bij een relatief grote groep de lever enzymen verhoogden door gebruik van chinese kruiden, maar weer terugkeerden tot normale waarden bij het stoppen van de behandeling. Zijn conclusie was dat 0,8 % ernstige verhoogde lever enzymen vertoonde (meer dan 3x ULN), dat de meeste van die verhoging waarschijnlijk te wijten was aan westerse medicatie (pijnstoppers w.o. NSAID's), en dat in maar 1 situatie sprake was van toxische hepatitis agv chinese kruiden. zie Journal of Chinese Medicine no62, feb 2000

Een andere conclusie uit het onderzoek was dat een ernstige verhoging van lever enzymen in de meeste gevallen niet gepaard gaat met duidelijke symptomen. Vandaar dat het belangrijk is deze te monitoren. Het is daarom van belang als herbalist zelf het initiatief te nemen om het voorkomen van dergelijke situaties te identificeren en in kaart te brengen.

Aangezien het duur en omslachtig is om bloedonderzoek te laten doen door de reguliere centra hebben we een bloedanalyse apparaat aangeschaft waarmee we dit door middel van een vingerprik kunnen onderzoeken.

Informatie over praktijk en behandeling

Tarieven
Voorwaarden
Contactinformatie
Vaak gestelde vragen
Links
Sitemap

Nieuws over de praktijk

Nieuwe site over Chinese kruidengeneeskunde
Een bloedanalyse apparaat voor Zhong Long
Een kookketel voor Zhong Long